Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pondělní vítr dosáhl až na sílu orkánu

30. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 9. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Sněžce naměřili náraz 157 km/hod. Pondělní vítr dosáhl až na sílu orkánu Zdroj fotografie: photos.com Na pěti místech na českých horách byla v pondělí překročena rychlost větru 100 km/hod, a nejsilnější náraz zaznamenala tradičně Sněžka se 157 km/hod, následovaná Milešovkou se 122 km/hod. Na těchto vrcholových partiích je silný vítr běžnou záležitostí. Mnohem vážnější dopady má sice slabší, ale pořád silný vítr v obydlených oblastech. V nižších polohách byly evidovány nárazy dosahující na 90 km/hod. Je to pořád ještě hodně silný vítr, který dokáže napáchat velké škody. Takový byl zaznamenán i v Praze.

Velké škody dokáže napáchat i vítr okolo 70 km/hod, což je hranice, kterou začíná uznávat většina českých pojišťoven jako vítr nárokující pojistné plnění ze vzniklých škod. Zde je třeba upozornit, že relevatní pro pojištění je většinou údaj z nejbližší meteorologické stanice měřící vítr. Bohužel vítr je hodně proměnlivá veličina, a na třeba deset kilometrů vzdálené stanici zdaleka nemusí být stejný jako v místě, kde napáchá reálné škody. Toho některé pojišťovny využívají a zjevnou vichřici odmítají uznat, protože oficiální záznam z vedlejšího města na vichřici neukázal...

Pokud vám vítr způsobí škodu a jste pojištěni, doporučujeme si ihned po bouři pořídit co nejvíce záznamů o počasí pro pojišťovnu. Čím později od události, tím méně informací o počasí v daném dni zpětně dohledáte, pokud tedy za informace nechcete platit. 

Posledním zářiový den svou větrností zahájil tu více rozfoukanou polovinu roku. V podzimním a zimním období je vítr tradičně podstatně silnější než v letní. Příčinou jsou větší rozdíly v teplotách mezi polární oblastí a tropickou. Ty jsou větrem vyrovnávány, a z toho vyplývá, že dlouhodobě nejsilnější vítr je na přelomu podzimu a zimy, tedy kolem prosince. Pondělí tak bylo jen začátkem větrné sezony. 




O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024