Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mrazíky dnes, mrazíky zítra

20. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty dnes na Šumavě klesly pod -6°C. Mrazíky dnes, mrazíky zítra Zdroj fotografie: 123rf.com

Na páteční ráno byla Českým hydrometeorologickým ústavem vydána výstraha před přízemními mrazíky, a to zejména pro jihozápad území České republiky. Pojďme se podívat, jak to dopadlo.

Minimální teploty za včerejší den, tedy 19.9., se převážně pohybovaly mezi 0 a 6°C. Nejchladněji bylo skutečně na Šumavě, přičemž nejnižší teplota -6.5°C byla naměřena na Horské Kvildě. Naopak nejtepleji bylo v Praze, Klementinu s 8.5°C. V ranních hodinách nakonec teplota klesla mírně pod nulu na většině území Česka a v sedm hodin ráno byl nejteplejší sever Čech a severovýchod Moravy, kde jedině se udržela oblačnost.

Další výstraha je hlášena také na sobotní ráno, tentokrát pro celé území Česka. Důvodem je především téměř zcela bezoblačná obloha, která výrazně napomůže ochlazování zemského povrchu. Z tohoto důvodu teploty ve 2 m sice klesnou nejníže k nule, teploty při zemi však mohou klesnout místy až k -7°C.

Na poslední zářijové a první říjnové dny byly ještě včera modelem GFS předpovídány velmi nízké teploty (maxima do 10°C a minima i ve 2-m výšce pod nulou), avšak již dnes se tento model připojil k mnoha dalším. Ty na zmiňované dny nakonec nepředpokládají příliv chladného vzduchu nad Českou republiku a maximální teploty by se stále měly držet mezi 15-20°C.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024