Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Dorian včera, dnes… a za týden

6. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, accuweather.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dorian se přesouvá nad východní pobřeží Kanady, ale co s ním bude dál? Dorian včera, dnes… a za týden Zdroj fotografie: NOAA

Hurikán se velmi rychle stal nejznámějším hurikánem letošní sezóny. Pojďme si alespoň stručně shrnout jeho minulost, jeho současnou pozici a také jeho pravděpodobný budoucí vývoj.

Pozornost si Dorian získal již 24. srpna blízko Surinamu ještě jako nepojmenovaná tropická bouře, rychle se však začal pohybovat směrem na sever. Již  v pátek 30. srpna se stal hurikánem 4. kategorie, a přestože se nacházel severovýchodně od Malých Antil,  byl na Floridě i na Bahamách vyhlášen příkaz k evakuacím. Většina světa si hurikánu pořádně všimla až v neděli 1. září, kdy se stal hurikánem 5. kategorie a  dostal se nad Bahamy. Vítr o síle přes 250 km/h a přívalový déšť vedoucí k masivním záplavám prakticky srovnaly místní infrastrukturu se zemí.

Při svém velmi pomalém přesunu na sever začal Dorian značně zeslabovat a to až na tropickou bouři 2. kategorie. Během úterý a středy 4. září spíše jen minul Floridu, ač i zde nárazy větru dosahovaly 100 km/h. Ve středu a čtvrtek také bičoval přívalovými dešti oblast od Jižní do Severní Karolíny a Georgie, kdy opět zesílil do 3. kategorie s rychlostí větru až 185 km/h. Více než 250 000 lidí v Jižní Karolíně se ocitlo bez proudu, mimo jiné vlivem silného větru a padajících stromů, a v Severní a Jižní Karolíně bylo také spatřeno minimálně 10 tornád.

V pátek v časných ranních hodinách se Dorian dostal opět do 1. kategorie, stále však ohrožuje severovýchod USA nárazy větru až 150 km/h a intenzivním deštěm. Několik set tisíc obyvatel v USA je stále bez proudu, přičemž z Baham je hlášeno již 23 mrtvých a jejich počet vzhledem k mnoha nezvěstným pravděpodobně ještě poroste.

Jaká čeká nyní již tropickou bouři Dorian budoucnost? Během tohoto víkendu by se měl přesouvat asi 150 km východně od mysu Cod v Massachusetts a následně se dostat nad pevninu v Novém Skotsku a Newfoundlandu. Dobrá zpráva je, že se bouře pohybuje již více než 10x rychleji, než když se přesouvala přes Bahamy, takže severovýchod Severní Ameriky pocítí její účinky podstatně méně.

Ještě mnohem zajímavější je však další budoucnost Doriana – ve středních zeměpisných šířkách se má totiž dostat do oblasti západního proudění, které jeho trasu obrátí na východ. Během příštího týdne by měla extra-tropická cyklona Dorian ovlivňovat počasí nad severním Atlantikem a po přechodu jižně od Grónska by se měl v půlce příštího týdne dostat k Skandinávskému poloostrovu a Britským ostrovům.

Tento osud je pro tropické cyklony poměrně typický, a přestože by měl být Dorian při svém přiblížení k Evropě stále poměrně hlubokou tlakovou níží, více než jeho bychom se měli obávat vlivu další extra-tropické cyklony, Gabrielle. U té se předpovídá další prohlubování a mohla by tak k Britským ostrovům přinést vítr až o síle 130 km/h.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024