Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Studená fronta přinesla ochlazení až o 5°C

5. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maximální teploty v Česku byly místy pouze do 20°C. Studená fronta přinesla ochlazení až o 5°C Zdroj fotografie: 123rf

Avizovaná studená fronta začala dnes ovlivňovat Česko spíše až v odpoledních hodinách. Přestože srážkově se téměř neprojevuje, lze její postup od jihozápadu sledovat na chodech teploty vzduchu.

Ještě v poledne byly teploty na většině území obvykle mezi 20-24°C, s výjimkou horských oblastí, kde byla teplota pouze do 15°C. Již ve čtyři hodiny odpoledne však byl její vliv patrný, jelikož zejména v jihozápadních Čechách teploty začaly klesat zpět pod 20°C. Většina Moravy a také východní Čechy byly v tomto okamžiku výrazně teplejší, s teplotami přes 25°C. Nejtepleji přitom bylo na jižní Moravě, jelikož ve Strážnici, Lednici a v Kobylí teplota překročila 27°C.

V šest večer se již fronta začala pomalu šířit i na Moravu a teplejší zůstávají pouze Moravské úvaly. Přesun fronty je tak patrný i v grafech denního chodu teploty vzduchu – např. na Milešovce v severozápadních Čechách bylo dnešní teplotní maximum již o  5°C nižší než včera, v Brně bylo dnes dokonce o stupeň tepleji než včera.

Zítra by se měl vliv studené fronty projevit v celé republice s maximálními teplotami mezi 15 a 19°C, ač na Moravě mohou být teploty místy i o 2°C vyšší. V následujících dnech se bude nadále ochlazovat a začátek nového týdne by dokonce měl přinést i více deště.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024