Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Severní polokouli brázdí hned šest tropických cyklon

4. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, www.ssd.noaa.g
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kromě hurikánu Dorian jsou v Atlantiku další 2 systémy. Severní polokouli brázdí hned šest tropických cyklon Zdroj fotografie: NOAA, Eumetsat

Internet je nyní plný hurikánu Dorian, který po svém přesunu nad  Bahamami míří na Floridu a jehož rozměry nadále rostou. Na severní polokouli je však nyní podobných systémů více, ač méně ničivých.

Tropická bouře Fernand vznikla v Mexickém zálivu teprve včera a pomalu míří do jižního Texasu a severního Mexika. Její vstup nad pevninu se očekává během čtvrtka jižně od města Monterrey, přičemž přinese přívalové deště a bahnotoky. Lidé byli také varováni, aby se pokud možno vyhnuli cestování a sledovali situaci. Blízko západních břehů Afriky vznikla včera bouře Gabrielle, která je sice také zatím také pouze bouří druhé třídy, avšak postupně zesiluje. V této oblasti je navíc značná pravděpodobnost vzniku dalších systémů.

Podíváme-li se do Tichého oceánu, jižně od Kalifornie se pohybuje hurikán Juliette, který je sledován od 31. srpna. Naštěstí systém postupně slábne a nyní již patří do  4. třídy. Vzhledem k jeho pohybu na severozápad se očekává další zeslabování. V západní části Tichého oceánu pak můžeme narazit jednak na zatím nepojmenovaný systém 2. třídy a také tajfun Lingling. Ten se od 1. září pohybuje na sever podél Filipín a míří k japonským ostrovům Rjúkjú, kam přinese intenzivní déšť a rychlosti větru přes 130 km/h během čtvrtka. V sobotu je pak tajfun očekáván v jižní Koreji.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024