Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikán Dorian zaháhl plnou silou Bahamy

2. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 9. 2019 | mm, meteocentrum.cz;BBC;weather.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o nejsilnější bouři, která kdy byla v tomto souostroví zaznamenána. Hurikán Dorian zaháhl plnou silou Bahamy Zdroj fotografie: 123rf Ze souostroví Bahamy poblíž Floridy přichází první zprávy o následcích řádění bouře Dorian. Ve chvíli, kdy oko hurikánu dosáhlo pobřeží, dosahoval vítr rychlosti bezmála 300 km/h (v nárazech až 320 km/h). Tato rychlost jej řadí do nejvyšší, 5. kategorie a současně na pomyslné druhé místo všech hurikánů, které byly změřeny nad Atlantským oceánem. Při svém postupu přes ostrovy vítr trochu zeslábl, podle posledních měření na 250 km/h. Tato rychlost jej momentálně řadí do 4. kategorie.

Největší problémy kromě silného větru způsobuje intenzivní déšť a prudký bouřlivý příliv o výšce až dvoupatrové budovy. Pod vodou je zřejmě i mezinárodní letiště na ostrově Grand Bahama. Odhady hovoří až o 13 000 zničených nebo poškozených domech a zatím o jedné oběti. Situace komplikuje pomalý postup bouře a výpadky elektřiny a internetu.

Podle předpovědí meteorologů bude se bude hurikán postupně stáčet podél amerického pobřeží zpět nad oceán. Nicméně, jeho přesná dráha je zatím velmi nejistá a mohlo by nakonec dojít i k zásahu pobřeží USA. Místní obyvatelé tak s napětím sledují nejnovější předpovědi a doufají, že se bouře co nejrychleji stočí nad otevřené moře. Nejvyšší stupeň výstrahy aktuálně platí pro střední část floridského pobřeží.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024