Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejvíc napršelo v okolí Beskyd, lijáky zasáhly Slovensko

25. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 8. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;SHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Místní bouřky a přeháňky pokračovaly i poslední den týdne. Nejvíc napršelo v okolí Beskyd, lijáky zasáhly Slovensko Zdroj fotografie: 123rf

Během neděle se významnější srážková činnost vyskytovala především na východě a jihozápadě republiky. Nejvyšší úhrny zaznamenaly stanice v Moravskoslezském kraji - Mořkov (29,4 mm), Chuchelná (28,7 mm) a Lučina (28,1 mm). O další 2 mm zaostal nejvyšší beskydský vrchol Lysá hora. Přes 20 mm bylo lokálně zaznamenáno i na Ostravsku a Uherskohradišťsku. Přes 10 mm bylo naměřeno na řadě dalších stanic, například na Šumavě nebo v jižních Čechách. Celkem se podle radarových odhadů srážky objevily asi na 30 % území Česka. Ve večerních hodinách intenzita srážek pozvolna slábne.

Podstatně větší úhrny detekovala srážkoměrná síť Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Jihozápadní část země zasáhly již v noci a nad ránem intenzivní deště spojené s bouřkovou činností. Na řadě míst celkové úhrny překročily 50 mm, zvláště v okolí Trnavy. Biely Kostol v blízkosti tohoto krajského města zaznamenal 63 mm srážek. Ale ani to nebyl nejvyšší úhrn. Ještě více vody - 73,7 mm naměřil srážkoměr v obci Blahova SZ od Dunajské Stredy.

Zajímavý je nejen celkový úhrn, ale i denní doba, kdy k němu došlo - převážná většina spadla mezi 2 h a 3 h v noci a 6 h a 7 h ráno, tedy v době kdy bouřková činnost bývá většinou v útlumu. Kromě okolí Trnavy má pěkně zalito i Bratislava (20-40 mm) a další lokality.

Podobná situace jako dnes bude minimálně ještě zítra, úhrny v řádu několika desítek milimetrů (i když snad ne tak vysoké jako dnes na Slovensku) se tak mohou objevit prakticky kdekoliv v ČR.





Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024