Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřková sezóna ještě nekončí

24. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 8. 2019 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Koncem srpna už se často setkáváme s umírněným počasím pozdního léta nebo s prvními signály blížícího se podzimu. Nejbližší dny však budou připomínat spíš letošní červen. Bouřková sezóna ještě nekončí Zdroj fotografie: 123rf

Příčinou tohoto počasí bude příliv vlhkého a teplého vzduhu od jihovýchodu. Tato vzduchová masa se bude přes den prohřívat a hlavně odpoledne se budou místy tvořit přeháňky a bouřky. Ojediněle mohou bouřky i poměrně silné s přívalovými srážkami, proto si tato situace vyžádala i vydání výstrahy ČHMÚ.

Tlaková výše, která měla podle původních předpokladů přinést slunečné a ustálené počasí, nakonec ovlivní spíš SV Evropu a nad naše území bude po jejím okraji pronikat zmiňovaný vlhký a na konec srpna i velmi teplý vzduch, ve kterém se bude dařit kupovité oblačnosti a s ní souvisejícím srážkám.

A jaké vlastně teploty očekáváme? Až do čtvrtka by se příliš měnit neměly - maxima budou mezi 27 °C a 32 °C. Tam, kde se objeví bouřky, tak samozřejmě teplota spadne třeba na 20 °C, ale další den může znovu dosáhnout třicítky. Kromě pocitu dusna přinesou nejbližší dny i další nepříjemný aspekt a tím budou velmi teplé noci s minimálními teplotami kolem 18 °C, možná někde zaznamenáme i tropickou noc. Pozitivní je naopak další šance na vláhu v těch místech, kterým se zatím vydatnější srážky vyhnuly.

Pozvolné ubývání bouřek očekáváme během středy, ale lokální přeháňky se stále mohou objevovat. To stejné platí i o posledních dnech pracovního týdne. Pravděpodobně v pátek přinese studená fronta mírné ochlazení.




Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024