Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Obří požáry na Sibiři ovlivní počasí i tání ledu

23. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 8. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ledovce ztmavnou a budou se více zahřívat Obří požáry na Sibiři ovlivní počasí i tání ledu Zdroj fotografie: 123rf Ve dvou částech světa v současnosti probíhají velké požáry lesních porostů - v Amazonii a na Sibiři. Samy o sobě byly zapříčiněny počasím, které zejména na Sibiři je letos neobvykle suché a teplé. Požáry milionů hektarů lesů pak nezůstanou bez následků a opět ovlivní i počasí v delším horizontu. Oheň má hned celý řetězec vlivů na počasí.

Okamžitý vliv v oblasti je logicky zvýšení teploty způsobené uvolněním tepla z hoření. To je však jen v nejbližším okolí a na krátkou dobu, než požáry ustanou. Druhým vlivem, který následuje, je zakrytí oblohy větší oblačností, částečně dýmem z požárů, ale částečně také tím, že se na dým navážou vodní kapky a posílí se tvorba běžné oblačnosti. Tenhle efekt se už projevuje i stovky nebo dokonce tisíce kilometrů od místa rozsáhlých požárů. V důsledku zakrytí slunce dochází k mírnému ochlazujícímu vlivu na počasí.

Po určité době se částice oxidu uhelnatého z hoření navážou na vodu a s ní spadnou jako déšť na povrch země. Vzduch se tak vyčistí, ale vliv požáru na počasí tím ještě nekončí. Pokud zbytky popela spadnou na ledovec nebo zaledněnou část moře, usadí se na něm a zvyšují schopnost ledu a sněhu absorbovat sluneční záření, neboť bílý ledovec ztmavne. V důsledku toho pak ledovec taje rychleji. A právě toho se nyní vědci obávají v souvislosti s velkými požáry na Sibiři. Proudění vzduchu totiž už zavanulo dým z požárů na polární oblasti a může urychlit tání ledu ještě ve zbytku této sezony, ale nakonec i v sezoně příští. 

Navíc požáry podporují uvolňování oxidu uhličitého do atmosféry, což může urychlit oteplování planety posílením skleníkových plynů. Planeta je velmi křehká a každá událost může přinést celou řadu důsledků, které neumíme přesně popsat a vyčíslit, neboť se často dějí úplně poprvé.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024