Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikánová sezona v Atlantiku zatím mimořádně klidná

22. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 8. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zatím byl zaznamenán pouze jeden hurikán, a to se blížíme do poloviny! Hurikánová sezona v Atlantiku zatím mimořádně klidná Zdroj fotografie: 123rf Mezi 15. červencem a 20. srpnem se v Atlantiku neobjevila ani jedna bouře, která by dosáhla síly hurikánu, ani která by byla pojmenována. V tomto období se to stalo naposledy před 37 lety, tedy v roce 1982! Až ve středu 21. srpna vznikla v severní části oceánu tropická bouře, která už dostala jméno Chantal - ale nedosáhla a zřejmě ani nedosáhne síly hurikánu, jde jen o tropickou bouři.  Jediný hurikán letošní sezony, který navíc dosáhl pouze hodnoty 1 na pětistupňové škále, tak vznikl už 11. července a jmenoval se Barry. 15. července zanikl a od té doby je tedy skoro klid.

Chantal nic nemění na tom, že zažíváme velmi klidnou sezonu, když ve druhé polovině srpna a první polovině září dosahuje hurikánová sezona v Atlantiku tradičně svého vrcholu. Je přitom zajímavé, že ještě nedávno (před dvěma týdny) vydané reps. aktualizované předpovědi odhadovaly, že letošní sezona bude zhruba průměrná. Aby se tak stalo, bude se muset Atlantik ve zbytku sezony (končí až 30. listopadu, ale hlavní období už spíše v říjnu) hodně snažit. 

Navzdory četným obavám se v případě výskytu hurikánů a tajfunů klimatické změny příliš neprojevují a jejich množství je přibližně stabilní nebo jen o velmi málo větší než v minulosti. Na druhou stranu však roste jejich ničivost a to i proto, že vzestup hladiny oceánů zvyšuje zaplavitelnost pobřežních oblast během hurikánů. I několik centimetrů vody navíc může například rozhodnout o přelití vybudovaných hrází....



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024