Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty v neděli překročily 33°C

18. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplotní rekord pro 18. srpen byl dnes překonán. Teploty v neděli překročily 33°C Zdroj fotografie: 123rf.com

Kdo porovnával teploty v České republice včera a dnes, nemohl si nevšimnout markantních rozdílů. V sobotu ve dvě odpoledne byly nejvyšší teploty pouze přes 24°C a to ve Strážnici, Bojkovicích a Mokošíně, tedy na jihovýchodní Moravě a ve středních Čechách. Naopak nejchladněji bylo v severních pohraničních horách – teploty na Luční boudě, na Šeráku a Klínovci byly mezi 11,5-13,5°C. Ve zbytku Česka byly teploty nejčastěji mezi 20-23°C.

Nedělní odpolední teploty byly výrazně odlišné. Nejteplejší místa byla podobná – šlo o Strážnici, Hrušovou v Polabí a o České Budějovice. Lišily se však teploty, které již ve 14:00 překračovaly 31°C! I na českých horách bylo dnes tepleji, a na Luční boudě či Šeráku naměřili mezi 16 a 18°C. Převážně jasná obloha však způsobovala další nárůst teplot, a tak dnes nakonec teploty v Česku vystoupily nad 33°C. Je tedy jisté, že maximální teplota na našem území byla v neděli o více než 6,5°C vyšší než předchozí den.

Počasí v Česku bylo včera i dnes ovlivňováno tlakovou níží se středem u západních břehů Skotska a výrazným prouděním od jihozápadu. Proč bylo tedy počasí tak odlišné? Podle německé meteorologické služby je to dáno přechodem teplé fronty, která se včera ještě pohybovala nad Německem, zato v noci na neděli již pomalu opouštěla Česko. Poměrně těsně za ní následuje další fronta, tentokrát studená, která by měla do Česka přinést avizované ochlazení.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024