Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vichr zasáhnul Britské ostrovy.

17. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, https://www.m
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na pobřeží dosáhl vítr v nárazech 82 km/h. Vichr zasáhnul Britské ostrovy. Zdroj fotografie: 123rf

Tlaková níže, díky níž nás zítra večer začne ovlivňovat avizovaná studená fronta, již o sobě dává vědět. Cyklona s centrem severozápadně od Britských ostrovů a tlakem 975 hPa totiž dnes přinesla do Irska a Skotska vítr síly čerstvého vichru.

Vítr o síle 45 km/h zaznamenali na severozápadním pobřeží Britských ostrovů již kolem poledne, od té doby zde nárazy větru přesahují 65 km/h. Nejvyšší rychlost zatím naměřili na Vnějších Hebridách, kde byla průměrná rychlost větru ve čtyři odpoledne 60 km/h. O hodinu dříve zde zaznamenali největší náraz o síle 82 km/h, na pobřeží Irska byly však zjištěny nárazy s rychlostmi jen o 4 km/h nižšími.

Předpokládá se, že nad otevřeným moře rychlost dosahuje až 130 km/h, s čímž jsou samozřejmě spojeny vysoké vlny. Tlaková níže se však již naštěstí pomalu začala vyplňovat, vítr by tudíž měl být silný ještě v noci ze soboty na neděli a zítra ráno by se již měl začít pomalu utišovat.

Nyní se předpokládá postup níže Atlantikem směrem na severozápad podél Skandinávského pobřeží a její postupné vyplňování. Ve středu by pak měla zcela ustoupit rozsáhlé tlakové výši od jihozápadu a přestat tak ovlivňovat evropské počasí.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024