Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Coloradu padaly kroupy velikosti pomeranče

16. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, accuweather.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kroupa v Coloradu měřila přes 12 cm, v Michiganu vytvořily kroupy vrstvu téměř půl metru. V Coloradu padaly kroupy velikosti pomeranče Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Přestože dnes u nás vznikaly lokální bouřky téměř po celý den, zejména na Moravě, můžeme být za naše celkem „klidné“ počasí docela vděční. Tento týden totiž zažívaly extrémní počasí snad po celém světě.

Hned v úterý zasáhly centrální oblast Spojených států amerických silné bouřky, v rámci nichž vypadla nad městem Bethune v Coloradu kroupa o  váze 240 gramů a velikosti přes 12 cm, což je velikost dobře narostlého pomeranče. V Coloradu jsou však velké kroupy poměrně běžné, což dokazuje i fakt, že zde předchozí rekord držel kousek ledu o velikosti 11,5 cm.

Bouřky však zasáhly také severovýchod USA a ve středu tak některá místa ve státě Michigan přikryla vrstva krup o výšce 45 cm! Bouřka, která produkovala kroupy o velikosti ping-pongových míčků, se totiž pohybovala velmi pomalu, což umožnilo tak výraznou akumulaci. Bouře v oblasti Velkých jezer značně poničila úrodu sóji a kukuřice.

Tragické události prožívali v Asii – do Japonska ve čtvrtek dorazila tropická bouře Krosa, již třetí během tří týdnů, a způsobila smrt tří lidí. Záplavy vlivem monzunových dešťů vedly k úmrtí více než 300 osob v Indii, Myanmaru a Pákistánu. Alespoň že v Austrálii vedlo nečekané počasí k pohledům spíše netradičním než smutným, jako např. stádo klokanů poskakujících ve sněhu.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024