Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejbouřlivější byl zatím červen

8. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, blesky.bourky.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V červnu pozorovali na některých místech v Česku až 11 dní s bouřkou. Nejbouřlivější byl zatím červen Zdroj fotografie: 123rf.com

Začátek srpna je letos v Česku výrazně bouřkový, do 8. srpna bylo v Česku dnů s bouřkami již 7 a další se očekávají v pondělí. Hodnotit srpen lze zatím těžko, jak ale na tom byly bouřkově květen až červenec 2019?

V květnu bylo nejvíce dnů s bouřkou 4-6 v oblasti Jeseníků, dalším centra s 3-4 dny bouřek byly oblasti kolem měst Semily, Znojmo a mezi Tachovem a Domažlicemi. Na většině území byly zaznamenány 1-2 bouřky, místa však také žádná.

V červnu bouřek v Česku výrazně přibylo. Nejvíce jich zaznamenali na Blanensku až Olomoucku, kde měli až 11 dní s výskytem bouřky! Dalšími oblastmi s 10 bouřkovými dny bylo Brněnsko, hranice se Slovenskem, Šumpersko, Ústí nad Orlicí a opět Semily. Celkově v Česku nebylo území, kde by bouřku v červnu nezaznameli a na většině území Česka jich pozorovali alespoň 5.

Letošní červenec pak byl z hlediska bouřkové aktivity výrazně slabší – nejvíce dní s bouřkou bylo pět, a to mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem a mezi Třebíčí a Břeclaví. V Čechách se obvykle vyskytly 3-4 dny s bouřkou, výrazně chudší však byly západní a severozápadní Čechy, kde to byl pouze jediný den.

Srpen má zatím dobře našlápnuto – kromě 8. srpna se zatím každý den někde v Česku bouřky vyskytovaly. Doufejme však, že se zde ve zbytku léta budou vyskytovat spíš dlouhotrvající deště než přívalové srážky, které rychle odtékají a jejich pomoc od sucha je proto spíš minimální.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024