Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky opět zasáhly Česko, další se očekávají zítra

6. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, blesky.bourky.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kromě přívalových dešťů byly pozorovány i kroupy. Bouřky opět zasáhly Česko, další se očekávají zítra Zdroj fotografie: 123rf

Vlivem rozsáhlé tlakové níže severozápadně od České republiky k nám natéká poměrně vlhký a teplý vzduch od jihozápadu. Právě v tomto proudění jsou výborné podmínky pro tvorbu bouřek, proto také vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na silné bouřky na středu od tří odpoledne do šesti ráno.

Bouřky se také nakonec tvořily, a to výrazněji v severní polovině Česka než té jižní. První blesky byly zaznamenány již kolem 11 hodiny, nejvíce výbojů bylo detekováno kolem páté a půl osmé. Největší hustotu blesků měli možnost pozorovat na Plzeňsku a opět na Prostějovsku, kde je bouřka aktuálně (kolem osmé večerní) nejaktivnější.

Srážkové úhrny vycházely podobně jako včera – maxima 30 a 33 mm, která napadla za méně než 3 hodiny na Táborsku a na Plzeňsku. Déšť však naštěstí nevedl k rozvodnění žadné z větších řek. V západních, severních a středních Čechách byly také v bouřkách zaznamenány krupky.

Zítra by situace měla být podobná, v odpoledních hodinách se očekávají bouřky na většině území, přičemž na Moravě, na Vysočině, v Jihočeském a Pardubickém kraji by dokonce mělo jít o velmi silné bouřky. Kromě krup a nárazů větru kolem 25 m/s může ojediněle díky vydatnému dešti napršet 40 až 70 mm srážek.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024