Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Dnes v Česku bouřky, napršelo až 31 mm

5. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 8. 2019 | ka, meteocentrum.cz, blesky.bourky.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce pršelo na Prostějovsku a na severní Moravě. Dnes v Česku bouřky, napršelo až 31 mm Zdroj fotografie: 123rf

Přestože společnost Severe Weather Europe na dnes předpovídala největší pravděpodobnost vzniku místních bouřek v jihozápadních Čechách, bouřky se nakonec dnes projevovaly více na Moravě, kde hodnoty indexu CAPE v odpoledních hodinách narostly až k 1500 J/kg.

První výboje byly nad naším územím zaznamenány kolem půl druhé s maximy kolem třetí a půl páté odpoledne. Nejvíce výbojů v Čechách bylo pozorováno na našich severních hranicích ve Šluknovském výběžku a v Orlických horách. Na Moravě pak byla největší hustota blesků v oblasti od Krnova k Ostravě a na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku.

Zde také napršelo nejvíce srážek, na stanici v Prostějově totiž naměřili  31,3 mm za pouhou jednu hodinu! Bouřka z této oblasti se pak dále přesouvala směrem na východ k hranicím se Slovenskem, výboje se však na Hané a na severní Moravě vyskytovaly i ve večerních hodinách.

Přes patnáct milimetrů srážek dnes napršelo také v Ostravě-Porubě, ve Višňové na Liberecku či v Lučině u Frýdku-Místku. Srážky se naopak spíše vyhýbaly jižním částem našeho území, zejména pak Vysočině. Další příležitost k zalití zahrádek bude ve středu, kdy by přes naše území měl přecházet slabý frontální systém.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024