Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Led v Arktidě letos taje zatím nejrychleji v historii pozorování!

1. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 8. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rekord z roku 2012 je ve velkém ohrožení. Led v Arktidě letos taje zatím nejrychleji v historii pozorování! Zdroj fotografie: 123rf Pozorování polárních družic nás upozorňuje na aktuálně varující stav ledu v oblasti Arktidy. K poslednímu červencovému dni, tedy ve středu, byl naměřen rozsah zalednění oceánu a přílehlých mořích ve výši 6,32 milionu kilometrů čtverečních. Je to vůbec nejmenší červencová plocha od doby, kdy družice začaly zalednění sledovat! Dosavadní rekord ke konci července pocházel z roku 2012, kdy plocha k 31.7.2012 činila 6,50 mil. km. Průměr za roky 1981 až 2010 přitom činil 8,28 mil. km. 

V červenci zalednění v Arktidě výždy velmi rychle ubývá s každým dnem, v srpnu se pak pokles obvykle zpomaluje a zrhuba kolem poloviny září dochází k celoročnímu minimu v rozsahu ledu. V roce 2012 klesla rozloha na konci léta až na 3,39 mil. km a to byl rekord, který platí dodnes. Letošní rok má tedy našlápnuto k jeho překonání, avšak ani zdaleka není jisté, že k tomu dojde. Hlavní roli budou hrát meteorologické podmínky během zbytku léta, protože rozdíl mezi rekordním rokem 2012 a letoškem není až tak velký.

Rozsah zalednění Arktidy je považován za jeden z nejdůležitějších indikátorů změn klimatu. Na rozdíl od měření teploty, které provází různé metodické problémy související především s tím, že se měří v konkrétních bodech a nikoliv na celé ploše zeměkoule, tak zalednění je velmi jednodušše pozorovatelné. Propad rozsahu ledu v Arktidě je obrovský a pokud bude pokračovat, ještě v tomto století se můžeme dočkat, že bude oblast kolem severního pólu na konci léta zcela bez ledu. Letos tomu tak určitě jeěte nebude, ale čeká nás zajímavé sledování, zda padne sedm let starý rekord!



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024