Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další vlna veder zasáhne zejména Středozemí

20. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 7. 2019 | ka, meteocentrum.cz, accuweather.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Západní a jižní Evropa bude opět sužována teplotami až ke 40°C. Další vlna veder zasáhne zejména Středozemí Zdroj fotografie: 123rf.com

V následujícím pracovním týdnu bude většina jižní, západní a střední Evropy pod vlivem pomalu se pohybující tlakové výše, která se bude přesouvat směrem na severovýchod. Pro značnou část Evropy to bude znamenat příliv teplého vzduchu od jihu, což povede k další vlně veder.

Poslední vlna veder zasáhla Evropu na konci června a již necelý měsíc na to lze očekávat další. Příliv horkého vzduchu ze severní Afriky by se měl dostat až do Skandinávie, nejvyšší teploty jsou aktuálně očekávány ve Španělsku, Francii, zemích Beneluxu, západním Německu, Švýcarsku a severní Itálii. Ve Středomoří lze očekávat teploty nad 38°C, místy dokonce hrozí až 43°C! Ve zbytku Evropy (mimo severní) jsou předpokládány teploty přes 32°C. Úleva naneštěstí  nepřijde ani v noci, kdy by teplota neměla klesnout pod 20°C.

Tato vlna postupně zasáhne i střední Evropu, ač v menší míře – nejvyšší teploty ke 33°C by měly Česko zasáhnout na konci pracovního týdne. Právě během víkendu by teploty měly klesnout i ve střední až východní Evropě a vlna veder bude zanikat.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024