Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Absolutní červnový rekord překonán!

26. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 6. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na několika stanicích bylo dokonce překročeno 38 °C Absolutní červnový rekord překonán! Zdroj fotografie: photos.com

Novým držitelem rekordu je stanice Doksany na Litoměřicku, kde se vzestup teploty zastavil až na extrémním čísle 38,9 °C. I když v červenci nebo srpnu jsme už zaznamenali i 40 °C, v červnu zatím tak vysoká teplota v Česku nikdy naměřena nebyla. O sedm desetin tak byl překonán původní rekord z Brna, datovaný k roku 2000.

Celkově bylo nejtepleji ve středních Čechách a dále k západu a severozápadu. A maxima nad 35 °C se nevyhnula ani místům ve středních nadmořských výškách - jednalo se například o Stříbro (36,7 °C) nebo Cheb (35,7 °C). Možná ještě zajímavější je údaj ze šumavské stanice Hliniště, kde v nadmořské výšce 800 m (!) se vzduch prohřál až na 34 °C. Úroveň 30 °C atakovala i známá mrazová kotlina Kvilda-Perla a to i přesto, že zde ráno bylo v souladu s její pověstí pouze 4 °C.

Příliv teplého vzduchu byl tak razantní, že rekordy pro daný den (26. červen) byly pokořeny na 91 %  stanic, které disponují alespoň 30-letou teplotní řadou. Lokalit, které přepisovaly maximum pro celý červen už bylo o poznání méně, jen asi čtvrtina z celkového počtu.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024