Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden hrozí Česku až 36 °C!

18. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 6. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
O nadcházejícím víkendu se dočasně slabě ochladí Příští týden hrozí Česku až 36 °C! Zdroj fotografie: 123rf.com Poté, co se v neděli mírně ochladilo, začaly teploty v Česku zase směřovat vstříc tropickým hodnotám, nicméně zůstanou zatím jen těsně pod nimi. Do čtvrtka počítáme s převažujícím slunečným počasím a teplotami maximálně do 30 °C, od pátku do neděle se budeme potýkat s větší oblačností a občasnými srážkami (i v bouřkové podobě), což bude znamenat ochlazení na zhruba 25 °C přes den, jak přesně bude ve kterém dni, se ještě nyní upřesňuje. Nejdeštivější se jeví pátek, víkendové dny jsou trochu na hraně, jestli bude pršet a případně jak moc. Celodenní déšť však nehrozí.

Po víkendovém snížení teplot však očekáváme, že k nám na začátku příštího týdne začne proudit velice horký vzduch od jihu. Teploty podle aktuálních předpokladů porostou v polovině týdne až na skutečně už extrémních 36 °C, s tím že lokálně by mohlo být ještě více. Zejména teplo bude na západě území, resp. obecně v Čechách bude tepleji než na Moravě. Takto vysoké teploty by nemusely být doprovázeny ani příliš četnými bouřkami.

Modely aktuálně počítají se skutečně mimořádnou vlnou horkého vzduhu ze Sahary, která by se přesouvala přes západní polovině Středomoří a Francii směrem do Německa a Beneluxu. Nejnovější modely předpovídají pro západ Německa na příští středu až 40 °C. To se samozřejmě ještě může změnit, ale už teď je jisté, že horko v příštím týdnu do západní Evropy přijde. Pokud by se teplá vlna posunula jen malinko k východu, můžeme se i v Česku dočkat bez problémů až 38 °C. Na konci června už je to reálná teplota.

Doporučujeme samozřejmě dále sledovat upřesňující předpovědi.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024