Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vedro překonalo rekordy, bouřky byly silné jen někde

16. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 6. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maximum činilo v sobotu 34,9 °C. Vedro překonalo rekordy, bouřky byly silné jen někde Zdroj fotografie: 123rf V sobtou v Česku vyvrcholila vlna veder, a teploty útočily až na hranici 35 °C, kterou se jim nicméně zdola nepodařilo a nejvyšší maximum bylo o jednu desetinu stupně nižší, ohládila ho Řež u Prahy. Přes 34 °C  bylo i na dalších místech v okolí Prahy a ve městě samotném, padl rovněž klementinský rekord. Rekordy byly překonány na většině českého území, ohlásilo je 127 stanic ze 155 které měří aspoň 30 let. Rekordům ovšem pomohla i trochu náhoda, protože historické zápisy pro 15. červen byly poměrně nízké, oproti okolním kalendářním dnům. Celkově nejsou teploty blížící se 35 °C pro půlku června až tak mimořádné.

Odpoledne se objevily bouřky zvěstící příchod studené fronty, nicméně zdaleka nezasáhly celé území. Lokálně dokázaly být podle očekávání naopak hodně silné, stanice Káraný v Polabí naměřili okolo 19. hodiny přes 30 mm srážek za hodinu. Za celý večer zde spadlo kolem 50 mm. Méně intenzivní, ale déle trvající bouřku zaznamenali před půlnocí v oblasti Moravské Třebové, kde napršelo asi 50 mm za tři hodiny. Říčka Třebůvka dosáhla po půlnoci druhého stupně povodňové aktivity!

Intenzivní bouřky zasáhla předešvím severovýchodní polovinu Čech a přilehlou část Moravy, částečně pak jižní Čechy. Zhruba polovině území se do půlnoci jakékoliv bouřky vyhnuly, nicméně v druhé polovině noci se začal z Německa nasouvat trvalejší déšť a ten se i během neděle postará o to, aby snad celé Česko dostalo aspoň nějakou vláhu. Po deštivém květnu byla první polovina června zase dost suchá, takže je to potřeba.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024