Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve středu překonáno 35 °C, na řadě míst byla i tropická noc

12. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 6. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zesílený příliv velmi teplého vzduchu vytáhl teploty v Čechách až na 35 °C. Kde bylo nejtepleji? Ve středu překonáno 35 °C, na řadě míst byla i tropická noc Zdroj fotografie: photos.com

Nejvyšší teplota byla dosažena zřejmě v Plzni-Bolevci, kde kulminovala krátce po 16 h na úrovni několik desetin stupně nad hranicí 35 °C. Údaje blízko této hranice reportovaly i další stanice ve středních Čechách, například Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Jen o málo chladněji bylo na Žatecku a Mostecku, i zde byla místa, kde teploměr ukázal více než 34 °C.

Je zajímavé, jak byla oblast s extrémními teplotami ohraničena - už na východě Polabí bylo "jen" kolem 31 °C nebo 32 °C. Na podobné nebo ještě nižší úrovni zůstaly maxima i v moravských a slezských nížinách.

Velmi teplo bylo i na hřebenech hor - kolem 24 °C bylo na šumavském vrcholu Plechý (1344 m n. m.), na Snežce se nebylo daleko k 19 °C. Výpravy do volného terénu v horách ale bohužel kvůli riziku bouřek nemůžeme doporučit, i když teploty jsou zde určitě příjemnější než v nížinách.

Tropický nebyl jen den, ale na řadě stanic byla zaznamenána i tropická noc, při které minimální teplota nepoklesne pod 20 °C. To už představuje velmi nepříjemné podmínky pro větrání a pro spánek. Často se jednalo o místa na závětrné straně (tj. v tomto případě SZ) hor - například Mořkov (okres Nový Jičín) nebo Hejnice (okres Liberec). Na obou těchto stanicích bylo noční minimum dokonce kolem 23 °C! Aby teplota zůstala tak vysoko je třeba stálý vítr - ve zmiňované Hejnici byly i v noci nárazy přes 10 m/s.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024