Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Od pondělního večera hrozí silné bouřky

9. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 6. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty nad 30°C i silné bouřky - takový bude následující týden. Od pondělního večera hrozí silné bouřky Zdroj fotografie: 123rf

Víkend přinesl do Česka příjemné odpolední teploty do 25°C, které však nevydrží dlouho. Již v pondělí k nám začne proudit teplý vzduchu od jihu, a to vlivem tlakové níže nad jihovýchodním Německem, po níž se zde usídlí oblast vyššího tlaku vzduchu.

Přestože modely nejsou zcela zajedno v intenzitě oteplení, je velmi pravděpodobné, že v Česku budou odpolední teploty od úterý vystupovat ke 30°C, místy dokonce až ke 33°C. Biozátěž tak bude povětšinou na stupni 3 a velmi se doporučuje dodržovat pitný režim a vynechat fyzicky náročné aktivity, především v odpoledních hodinách.

Situaci výrazně zhorší také silné místní bouřky, na něž je aktuálně vydána výstraha od pondělí večer do středy. Přestože je jejich přesná lokalizace problematická, zvýšený pravděpodobnost vzniku je nad rozsáhlými jižními svahy a většími městy. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pouze pro západ našeho území (Prahu, Středočeský, Plzeňsky, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj), zvýšená opatrnost se však doporučuje v celé republice. Např. v úterý totiž budou hodnoty indexu CAPE, důležitého ukazatele možnosti vzniku bouřek,  dosahovat hodnot 3000-4000 J/kg i ve východních Čechách a na Moravě. Kritické hodnoty ukazující výrazný potenciál ke vzniku silné konvekce jsou přitom již nad 2500 J/kg.

Situace by se měla zlepšit o následujícím víkendu po přechodu studené fronty, která by dle aktuálních modelů měla přecházet přes Česko během neděle.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024