Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejméně tři lidské životy vzala tlaková níže Miguel

8. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 6. 2019 | ka, meteocentrum.cz, www.thelocal.f
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tři lidé se utopili a jeden se pohřešuje poté, co tlaková níže Miguel v pátek postihla západní Francii. Nejméně tři lidské životy vzala tlaková níže Miguel Zdroj fotografie: 123rf.com

Zatímco v Česku se situace konečně trochu uklidnila a přinesla příjemné letní teploty kolem 20°C, v západní Evropě se potýkali s extrémnějším počasím. Může za to tlaková níže Miguel,  která v pátek a sobotu navštívila pobřeží Britských ostrovů i Francie.

Miguel vzniknul ve čtvrtek u pobřeží Pyrenejského poloostrova jako sekundární centrum již existující tlakové níže a v noci na pátek tlak vzduchu v jeho středu klesnul pod 995 hPa. V pátek se níže začala přesunovat severovýchodním směrem a způsobila neštěstí blízko Tanchet aux Sables-d'Olonne ve Francii. Rozbouřené vlny zde převrhly loď francouzské Národní společnosti pro záchranu moři (Société nationale de sauvetage en mer), která se vydala na pomoc rybářské lodi, a zatímco čtyři členové posádky zvládli doplavat na břeh, zbylí tři se utopili. Také osud kapitána rybářské lodi je nejistý, aktuálně se pohřešuje.

Nárazy větru v pátek dosahovaly 120 km/h, což jsou pro léto v západní Francii rekordně vysoké nárazy. Během pátku se pak níže dále přesouvala a na Britských ostrovech se začala více projevovat až v noci na sobotu. Vítr zde začal výrazně zesilovat v sobotu ráno, kdy byl naměřen největší náraz téměř 90 km/h, a to na jihu Anglie. Dopoledne byly sice nárazy slabší, zato však postihovaly téměř celou Anglii. Nyní již pomalu zeslabují, jelikož se níže přesouvá dál směrem ke Skandinávskému poloostrovu. Vzhledem ke klesajícímu tlakovému gradientu v této níži se však předpokládá pouze mírný nárůst rychlosti větru v Dánsku a jihozápadním Norsku během nedělního dopoledne, kvůli kterému nebyly vydány žádné výstrahy.



Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdne překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024
Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024