Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Středeční denní teploty byly extrémně nízké

16. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 5. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Čechách se denní teploty pohybovaly jen kolem 6 °C Středeční denní teploty byly extrémně nízké Zdroj fotografie: 123rf.com Středeční denní teploty se při zatažené obloze a dešti po většinu dne pohybovaly opravdu nízko. V Čechách byly např. kolem poledne v Praze na úrovni 5-6 °C, třeba v nedaleké Příbrami +4 °C, na horách kolem nuly a sněžilo. Na to, že v kalendáři se skvěl datum 15.5. se jednalo o poměrně mimořádnou událost. Večer se paradoxně malinko oteplilo, takže maximální denní teploty byly zaznamenány až kolem půlnoci. I tak se denní maximum v Praze-Ruzyni dostalo pouze na +5,6 °C. 

Pohled do historických tabulek ukazuje, že takto nízké denní teploty vůbec nejsou normální. Na začátku května bychom v minulosti podobných případů našli víc, ale v půlce měsíce? To už musíme zajít až do roku 1987, tehdy se až 22. května maximální teplota v Praze dostala jen na 6 °C, jednalo se tedy o stejně studený den a ještě o týden později. Jinak ale v posledních letech se stává skutečně hodně zřídka, že by denní teploty v půlce května nepřekročily 10 °C. V roce 2017 bylo 9. května +8 °C, následně stojí za zmínku 9 °C naměřených až 29.5.2014 a pár podobných hodnot, ale nic z toho není tak velký extrém jako nastal tuto středu. 

Pro zajímavost opačné extrémy: v Praze-Klementinu činí teplotní rekord pro 14. květen neuvěřitelných +32,5°C z roku 1969, tedy neuvěřitelných v kontextu současného počasí. Pro samotný 15. květen je rekord trochu nižší a sice 30,2°C. Ukazuje se nám jasně, že květen je schopen opravdu velkých kousků oběma směry. A ani celkové oteplování klimatu není zárukou, že se v květnu už pořádně ohřejeme.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024