Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta přinesla do Česka déšť

9. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 5. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Převážná většina Česka zažila během středeční noci a čtvrtka přeháňky či trvalý déšť. Fronta přinesla do Česka déšť Zdroj fotografie: 123rf

Na okluzní frontě, která se nad Českou republiku začala nasouvat včera večer, přichází mírná změna počasí. Na většině území zapršelo, což alespoň mírně snížilo sucho, které Česko stále trápí.

Srážkové pásmo se nad jihozápadními Čechami začalo vytvářet již ve středu kolem třetí hodiny odpolední, výrazněji se v západních Čechách projevovalo přibližně od 18:00, kdy byly zaznamenány první srážky v Plzni. Kolem půlnoci se dešťové přeháňky objevovaly na většině Čech a v pět hodin ráno již byl intenzivní déšť pozorován nad většinou území Česka. V odpoledních hodinách ve středu byl už výraznější déšť zaznamenán pouze na východě území.

Podle odhadů ze srážkoměrů a radaru pršelo během posledních 24 hodin nejvíce v Krkonoších, u Vyškova a v podhůří Bílých Karpat, kde napadlo až 11 litrů na metr čtvereční. Naopak v západních Čechách pršelo výrazně méně a vyskytovala se dokonce i místa zcela beze srážek. Západně od osy České Budějovice – Praha – Liberec pak napadlo převážně mezi 5–8 litry na metr čtvereční, více srážek bylo přitom na Moravě.

Ani tam, kde nepršelo, však nemusí klesat na mysli, další déšť je v Česku očekáván již tento víkend v souvislosti s přechodem další studené fronty.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024