Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Spojené státy zasáhla tornáda i kroupy

7. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 5. 2019 | ka, meteocentrum.cz, stormersite.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
5 tornád, přes 100 míst s výskytem krup a nespočet hlášení o silném větru – takové byl výsledek na Velkých pláních v pondělí 6. května 2019. Spojené státy zasáhla tornáda i kroupy Zdroj fotografie: 123rf

V jižní části Velkých plání je již od neděle v platnosti výstraha před extrémními jevy doprovázejícími bouřkovou činnost, a to zejména před kroupami a tornády. Území je kvůli rozsáhlé oblasti nízkého tlaku vzduchu nad západní částí USA a severním Mexikem pod vlivem jihozápadního proudění, které sem přináší teplý a vlhký vzduch z oblasti Mexického zálivu.

Zatímco v úterý byly bouřky doprovázející jevy spíše menší intenzity, v pondělí bylo hlášeno minimálně 5 tornád a 104 výskytů krup, z nichž největší dosahovaly velikosti míčků na stolní tenis (asi 7 cm). Mezi nejvíce zasažené státy patřil Kansas, Missouri, Oklahoma, Nové Mexiko a Colorado. Zajímavá situace nastala u města Dodge v Kansasu, kde bylo zachyceno pasoucí se stádo krav, které si vůbec nevšimlo blízkého tornáda (video zde: https://www.accuweather.com/en/videos/trending-now/co15rob4/saxkt8ji). V úterý byla situace klidnější s žádným zaznamenaným tornádem a pouze jediným výskytem krup.

Nejhorší situace se přitom očekává ve středu a ve čtvrtek, obyvatelé Velkých plání proto musí být stále na pozoru před možnou změnou počasí. Problémy přitom nezpůsobují pouze tornáda a kroupy, ale i samotné přívalové deště. Ty nyní zvedají hladinu Mississippi a zaplavují okolní farmy i města, zatím však nelze očekávat zlepšení.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024