Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko zažilo další mrazivé ráno

6. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 5. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty v severních, jižních a západních Čechách klesaly až k -7°C. Česko zažilo další mrazivé ráno Zdroj fotografie: 123rf

Česko se po přechodu studené fronty ocitlo ve slabém hřebeni mezi dvěma tlakovými nížemi s centry nad jižní Skandinávií a Rumunskem. V důsledku toho se k nám i nadále nasouvá chladný severozápadní vzduch, což se výrazně projevilo na ranních pondělních teplotách.

Ranní teploty byly velmi nízké zejména v západních, severních a jižních Čechách, kde se v 6:00 pohybovaly do 0°C. Nejchladněji bylo pochopitelně v horských oblastech – na Horské Kvildě na Šumavě naměřili -5.3°C, ještě chladněji však bylo v Kořenově v Jizerských horách, kde teplota klesla k -7.5°C. Velmi chladno bylo také v Plzni (pod -1°C), lépe na tom byli v Českých Budějovicích s teplotami ke 4°C.

Ve východní části republiky bylo mnohem tepleji, teploty zde klesaly k nule pouze ve vyšších polohách, zatímco v údolích na středních a dolních tocích řek se teplota většinou pohybovala nad 3°C. Nejtepleji bylo na Ostravsku  (Ostrava, Poruba: 6.0°C) a nejvyšší teplota byla v šest ráno v Karviné, kde naměřili dokonce 6.2°C.

Postupné oteplování by mohlo začít již dnes odpoledne, a to zejména v jižních částech republiky, jelikož by k nám díky výraznějšímu hřebeni vysokého tlaku vzduchu měl začít proudit teplejší vzduch od jihozápadu. Na většině území by se oteplení mělo projevit během úterý a nejvyšší teploty očekáváme ve středu.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024