Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Padaly teplotní rekordy, zítra se mohou vyskytnout bouřky

25. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 4. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnes maximální teploty přesáhly 25°C i mimo Plzeň, zítřejší studená fronta však přinese příznivé podmínky pro bouřky. Padaly teplotní rekordy, zítra se mohou vyskytnout bouřky Zdroj fotografie: 123rf

Teploty v České republice dnes ovlivňoval teplý jižní vzduch, který se k nám nasouval po přední straně tlakové níže nad Britskými ostrovy. Teploty v celé zemi tak byly nadprůměrně vysoké a dokonce i v nejvyšších polohách přesáhly 13°C.

Nejtepleji bylo dnes ve východních a severních Čechách, v Hradci Králové a Doksanech se totiž teplota dostala přes 27°C. Celkově byla na více než 10 % stanicích v Česku pro dnešní den změřena rekordně vysoká teplota, a to např. v Dobřichovicích, Českých Budějovicích či Praze, Komořanech. Překonány tak byly převážně rekordy z let 1962 či 2013. Teplo však bylo skutečně v celé zemi, maximální teploty přesahovaly 24°C téměř ve všech krajských městech i v okolních oblastech. Chladnější byla Jihlava díky vyšší nadmořské výšce.

Studená fronta, která by se měla v Čechách objevit zítra odpoledne, přinese nejen výrazné ochlazení (až o 10°C), ale také dlouho očekávané srážky. Nejvíc deště čekáme v podhůří Krušných hor, Jizerských hor a Šumavy, naopak na Moravě se mohou vyskytovat i místa zcela bez deště.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024