Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Plzni první letní den, na Vysočině prachová bouře

24. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 4. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Plzni teplota dosáhla 25,1°C, na Vysočině byl pozorován oblak prachu. V Plzni první letní den, na Vysočině prachová bouře Zdroj fotografie: 123rf.com

Příliv suchého a velmi teplého vzduchu od jihovýchodu na zadní straně tlakové výše zvednul dnes teploty na většině území Čech nad 20°C. Nejvyšší teplota byla naměřena v Plzni, kde teplota odpoledne překročila 25°C. Čechy tak zažily první letní den v letošním roce, na Moravě však byly teploty nižší díky většímu množství oblačnosti a srážkám. Zítra by se maximální teploty mohly dostat ještě výše a to v celé ČR mimo horských oblastí.

Rozdíly však dnes byly patrné také v rychlosti větru. Vítr přesahoval 12 m/s jak na Moravě, tak na Vysočině, kde dokonce dosahoval 18 m/s. Není tedy divu, že zde vítr zvedal vyschlou půdu na  polích a ztěžoval viditelnost na silnicích. Tento jev byl však v Česku spíše ojedinělý, na rozdíl od Polska, kde kvůli písečným bouřím dnes došlo k několika dopravním nehodám.

Ve čtvrtek již bude vítr spíše slabý i na Vysočině a na Moravě. Situaci také zlepší páteční studená fronta od západu, která by měla přinést místy i přes 20 litrů na metr čtvereční, zejména však v Čechách.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024