Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vítr v Česku přesáhnul 80 km/h

23. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 4. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve Svratouchu na Vysočině naměřili rychlost větru přes 86 km/h. Vítr v Česku přesáhnul 80 km/h Zdroj fotografie: 123rf.com

V souladu s vydanou výstrahou převládal dnes na většině území Česka silný jihovýchodní vítr. Nižší rychlosti větru byly v Plzeňském a Moravskoslezském kraji, např. na Klínovci u Karlových Varů vítr zřídkakdy překročil 18 m/s (65 km/h).

Výrazně vyšší rychlosti větru byly naměřeny v dalších horských oblastech České republiky. Zatímco ve Svratouchu na Vysočině měli v nárazech k 24 m/s (86 km/h), na Milešovce se rychlost větru pohybuje kolem 23 m/s (83 km/h) již od poledních hodin. V Polomi (Orlické hory) či na Lysé Hoře začal vítr v nárazech přesahovat 20 m/s až navečer.

V nižších polohách byl vítr slabší. V Praze se odpoledne pohyboval kolem 15 m/s (54 km/h), v Brně kulminoval kolem poledne rychlostmi do 17 m/s (61 km/h) a nyní zeslábnul k 10 m/s. V Plzni jsou nyní maximální nárazy k 15 m/s, v Ostravě však vítr sotva překročil 10 m/s.

Na většině území Česka již vítr spíše slábne, výstraha však platí až do třetí hodiny ranní a silný vítr bude přetrvávat zejména na Vysočině, ve východních Čechách, na jižní Moravě a v Moravské Bráně. Právě na východě území je třeba mít se na pozoru před silným větrem i zítra.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024