Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na úterý vydána výstraha před silným větrem

22. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 4. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Silný jihovýchodní vítr může v nárazech dosahovat až 70 km/h. Na úterý vydána výstraha před silným větrem Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Zatímco během velikonočních svátků jsme si na většině území Česka užívali příjemně slunečného a klidného počasí, změna synoptické situace povede k nárůstu rychlosti větru, kvůli níž byla dokonce vydána na úterý výstraha na silný vítr.

pondělí večer bude Česká republika ještě výrazně pod vlivem tlakové výše se středem nad Běloruskem, na jejíž zadní straně se nyní nacházíme. Navečer proto bude ještě nad většinou území Česka převažovat mírný východní vítr.

Během noci a v úterý ráno se však bude rozsáhlá oblast nízkého tlaku nad Atlantikem přesouvat směrem na východ. To povede k nárůstu tlakového gradientu nad západní a střední Evropu, a tudíž i nárůstu rychlosti větru. Čerstvý vítr budou pozorovat nejprve na Vysočině a postupně také na jižní Moravě, ve východních až severních Čechách a v pohraničních oblastech.

V úterý přes den se bude vítr stáčet na jihovýchodní a kulminovat bude mezi polednem a třetí hodinou odpolední. V Čechách bude vítr silnější, zde může dosahovat 50 km/h, ojediněle v nárazech však až 70 km/h. Vítr bude postupně slábnout, např. na Vysočině a v horských oblastech však bude silný vítr pozorován ještě během nočních či časně ranních hodin.

Ve středu ráno by již měl být vítr na většině území Česka pouze slabý až mírný, ojediněle se však může silný vítr ještě vyskytovat po celou středu, a to zejména na Moravě. Zde bude silnější vítr i ve čtvrtek, kdy v Čechách předpokládáme již jen slabý vítr proměnlivých směrů.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024