Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Alpách napadl více než metr sněhu za dva dny!

5. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 4. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Týká se to zejména pomezí Francie, Itálie a Švýcarska V Alpách napadl více než metr sněhu za dva dny! Zdroj fotografie: 123rf Vůbec nevadí, že už máme duben, tlaková níže propadlá do západní Evropy se postarala o velkolepý návrat zimy do vyšších horských poloh v západní polovině Alp. Velmi intenzivní sněžení během středy a čtvrtka přineslo až 80 cm sněhu za 24 hodin a přes 1 metr sněhu za 48 hodin a to do nadmořských výšem nad 2000 metrů nad mořem. Takto vysoké přívaly sněhu byly zaznamenány hlavně ve Francii a ve Švýcarsku, a to v příhraniční oblasti s Itálií. 

V oblasti bylo dočasně bez elektřiny až 50 tisíc domácností byl vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Ve vyšších polohách Alp je na určitých místech už více než 5 metrů sněhu. Tak velké přívaly nejsou v dubnu úplně obvyklé. Způsobila je tlaková níže, která se dostala do západní Evropy a nyní se posouvá k východu. S tím se i nyní v pátek sněžení přesunulo do východní poloviny Alp, tedy rakouských, ale zde už není tak intenzivní.

Současně se nyní v Alpách už otepluje a sníh v polohách kolem 2000 metrů začíná odtávat. Na povodně to naštěstí nevypadá - alpské řeky jsou na jarní tání připravené, mají velmi kapacitní koryta. Navíc s ohledem na velké výškové rozdíly se nestává, že by sníh odtával na velké ploše současně, tání se posouvá z nižších poloh do vyšších.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024