Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kroupy a bouřky v Čechách i na Moravě

25. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 3. 2019 | ka, meteocentrum.cz, blesky.bourky.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během odpoledne byly zaznamenány lokální bouřky v severozápadních Čechách i v pohraničních pohořích Moravy. Kroupy a bouřky v Čechách i na Moravě Zdroj fotografie: 123rf.com

Chladná vzduchová hmota za studenou frontou, která dnes přecházela přes naše území, přinesla do Česka mnoho srážek. Zatímco zejména v pohraničních pohořích České republiky byly tyto přeháňky sněhové, v nižších polohách byly naopak pozorovány kroupy, např. v Brně či na Luké v Olomouckém kraji.

Právě kroupy totiž doprovázely četné drobnější bouřky, které byly nad Českem pozorovány mezi půl jednou a čtvrtou odpolední. Tyto bouřky bylo možno pozorovat na radaru (odkaz zde) jako „skvrny“ s odrazivostí 52–60 dBZ, resp. tmavě červené až bílé barvy. Nejvýraznější blesková aktivita byla zaznamenána v severozápadních Čechách a ve východní části Moravy, téměř výhradně však šlo o lokální bouřky menších rozměrů. Nejvíce srážek během posledních 24 hodin zaznamenali v Podkrkonoší a Rychlebských horách.

Kromě srážkové a bouřkové aktivity se fronta projevila i na větru. Např. na Sněžce bylo v nárazech odpoledne naměřeno více než 20 m/s ( 72 km/h), v Praze však byly největší nárazy pouze 13 m/s (47 km/h).



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024