Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chorvatsko zasáhl orkán století, sníh dorazil až na řecké pláže

24. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Víkend je v jihovýchodní části Evropy hodně divoký Chorvatsko zasáhl orkán století, sníh dorazil až na řecké pláže Zdroj fotografie: 123rf Naše ochazení je jen slabým okrajem silného propadu studeného vzduchu, který se odehrál zejména ve východní polovině Evropy. V noci na sobotu a v sobotu dorazil studený vzduch na Balkán. A nepáral se s tím. V Chorvatsku se objevila nebzpečná bóra, silný vítr z vnitrozemí směřující na pobřeží Jarského moře a ten byl na některých místech vůbec nejsilnější od začátku tohoto století! Na Makarske byl naměřen náraz větru neuvěřitelných 191 km/hod.! Velmi silný vítr zasáhl i Split (náraz 176 km/hod.) či Hvar (171 km/hod.). Byly způsobeny značné škody na majetku. 

Extrémně silný vítr s sebou přinesl extrémně studené počasí - vnitrozemí Balkánu zaznamenalo pokles teplot v nočních hodinách, pod -5 °C, běžně k -10 °C, jak v noci na sobotu, tak i na neděli. Ale mráz nečekaně dorazil až k moři - ve Splitu klesla teplota na -1°C a objevilo se sněžení. Velmi chladno bylo v Bulharsku, oblíbená letoviska Zlaté Písky nebo Primorsko měla ranní teploty pod nulou. V Burgasu teplota za celý den nestoupla nad nulu. A pozor, mráz dorazil dokonce až na severní řecké ostrovy, oblíbené dovolenkové destinace. Třeba ostrov Limnos v Egejském moři zaznamenal sněhovou pokrývku i na plážích a denní teploty se držely celý den těsně pod bodem mrazu!

V centrální části Řecka v horách napadlo běžně 20 cm čerstvého sněhu. Sníh byl raritně k vidění i ve velkém přístavním městě Thessaloniky (Soluň), druhém největším městě Řecka. Letos však už podruhé, což je opravdu vzácnost. Na jižněji položené ostrovy jako je Rhodos nebo Kos už sníh sice nedorazil, ale bylo zde deštivo a větrno, až bouřlivo. Bouře zasáhly i Itálii, v horách také se sněžením, velmi silnou bouři hlásí rovněž Malta. Během neděle se situace už pomalu uklidňuje a v dalších dnech se počasí vrátí do normálu.

Zcela opačné počasí hlásí severozápadní část Evropy, kde naopak panuje extrémně teplo. Skotsku město Aboyne ve čtvrtek naměřilo 18,3 °C, vůbec nejvyšší teplotu, jaká byla kdy v únoru v této monarchii zaznamenána. Dosavadní rekord byl z roku 1897...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024