Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mrazy udeřily, Šumava ohlásila -32,4 °C!

19. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 1. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hluboko pod nulu klesají teploty po celé republice. Mrazy udeřily, Šumava ohlásila -32,4 °C! Zdroj fotografie: 123rf Zima v těchto dnech kalendářně vrcholí a na počasí je to znát. Po přílivu studeného vzduchu se v noci na sobotu téměř vyjasnilo, což umožnilo pokles teplot téměř na celém území pod -7 °C. V horských oblastech nebyly výjimkou ranní minima kolem -15 °C a nejstudenější mrazivé kotliny ohlásily v obou víkendových ránech ještě o dost nižší teploty. Pokles teplot byl výraznější tradičně v místech se sněhovou pokrývkou. V neděli na stanici Kvilda-Perla naměřili v neděli před svítáním dokonce až -32,4 °C! Mimo Šumavu bylo ještě naměřeno -25 °C v Rolavě, což je oblast Krušných hor. Pod -20 °C klesly teploty i na Jizerce na severu Čech.

Studená budou zcela nepochybně i další rána nejméně do poloviny příštího týdne. Obecně bude spíše méně oblačnosti, i když nejsou vyloučeny lokality s místní inverzí, což by trochu otupilo ostří lednových mrazů. Jinak by příští noci měly být teploty podobné těm uplynulým nocím na sobotu i neděli. Zatím do této doby leden moc velkou dávku mrazivého počasí nepřinesl, protože převažovalo velká oblačnost se spoustou sněžení a deště. Což nočním mrazům moc nesvědčí. 

Hluboké mrazy byly zaznamenány v celé střední Evropě, okolní země měly téměř totožné minimální teploty jako Česko. Mnohem studenější rána eviduje severní část Skancinávie, zejména na severu Švédska klesají teploty lokálně i pod -30 °C. Tam to ale není nic překvapivého. Našince by mohlo spíše zaujmout, že pod nulu klesají noční teploty i na druhé straně Evropy - ve středním Španělsku. Denní teploty pak nikde v Evropě nedosahují na 20 °C, obvykle však ani nepřekračují 15 °C ani ve Středomoří.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024