Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Počasí trýzní Česko - sníh, vítr, náledí..

14. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 1. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Situace se také rychle mění Počasí trýzní Česko - sníh, vítr, náledí.. Zdroj fotografie: 123rf Horské oblasti se už celou řadu dní potýkají se stálými přívaly nového a nového sněhu, poslední velká porce přišla během neděle. Teploty sice dost vyrostly, takže v nížinách sníh zmizel, ale v polohách nad 800 metrů zůstaly pod nulou a hustě sněžilo. To by ještě tak nevadilo, kdyby se nerozfoukal vítr. Ten způsobil zavátí silnic, k tomu se přidalo lámání větví stromů, někdy i větších. A celá řada silnic byla zablokována.  

A další problémy nastaly večer, když přešla studená fronta, za kterou se prudce ochladilo. Teploty rychle skočily z nadnulových hodnot do mrazů - a na některých místech bylo v tu dobu zrovna mokro, protože přes den se na frontě objevovaly srážky, i když sněhové, tak v nižších polohách odtávaly. A díky rychlému ochlazení se nestihla voda odpařit, a zmrzla. Zvlášť hodně se tento jev projevil v Pardubicích, kde naprosto zkolabovala doprava i přesto, že se jedná o město v rovině. 

Pokračujícím problémem je silný vítr, který vál poměrně silně během pondělí a po nočním uklidnění znovu zesílí během úterý, nejsilnější bude kolem poledne a potrvá do večera. V severovýchodní části republiky se současně objeví další sněžení, zejména opět na horách. V kombinaci sněhu a větru tak hrozí pokračování komplikací v dopravě. Teprve od středy se počasí - aspoň na nějakou dobu - konečně uklidní.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024