Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

K výstrahou před sněžením se přidává hrozba náledí

9. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 1. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nebezpečným jevům na silnicích se tedy řidiči nevyhnou v horách ani v nížinách. K výstrahou před sněžením se přidává hrozba náledí Zdroj fotografie: 123rf

České republika si nyní prochází obdobím plným srážek, a to většinou srážek sněhových. Nemine dne, aby v něm nezasněžilo nebo nezapršelo, a sněhová pokrývka na horách proto úctyhodně roste. V nížinách je sice sněhu málo (případně žádný) a velké nebezpečí tedy nepředstavuje, ale ve vyšších polohách se mu komplikovat dopravu daří a ještě i chvíli dařit bude. Oficiální výstraha je zatím v platnosti do čtvrteční noci, ale je možné, že bude prodloužena.

Sjízdnost většiny silnic v horských oblastech je zhoršená a řidiči proto musí výrazně upravit rychlost jízdy, aby nedošlo k nehodě. Některé menší silnice mohou být dokonce zcela neprůjezdné! Nebezpečná je také snížená dohlednost v době padání srážek.

To, že v nížinách není tolik sněhu jako na horách, ještě ovšem neznamená, že je zde bezpečno! Tam, kde totiž sníh přes den částečně nebo úplně odtává, může přes noc docházet k zamrznutí vzniklé vody a následné tvorbě náledí! Povrchy pak budou díky němu kluzké, brzdná dráha automobilů delší a řidiči i chodci by proto měli zvýšit svou pozornost a nepohybovat se po zledovatělém povrchu tak rychle jako obvykle.

Náledí se bude logicky nejčetněji vyskytovat v nočních a ranních hodinách poté, co přes den roztálý sníh za nižších nočních teplot zmrzne. Ve čtvrtek ráno hrozí hlavně na Moravě a ve Slezsku, protože v Čechách nemusí v některých nížinách teploty přes noc klesnout pod nulu. V pátek ráno má naproti tomu větší pravděpodobnost v Čechách kvůli tomu, že na východě republiky bude mrazivo celý den a nový sníh proto ani odtávat nebude.

Ať už tedy budete v nížinách nebo v horách, buďte při vašich cestách stále opatrní a při plánování tras sledujte dopravní informace!



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024