Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Dny jsou nyní větrnější

7. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 1. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce se rozfouká na konci týdne. Dny jsou nyní větrnější Zdroj fotografie: 123rf

Zima je v České republice obecně největrnějším obdobím roku, kdy jsou průměrné rychlosti zhruba o 1 m/s vyšší než v létě a kdy je i větší pravděpodobnost výskytu extrémně silného větru. Nejbližší období toho bude jasným důkazem!

Na úterý a středu je dokonce v platnosti výstraha před silným větrem. Jeho rychlosti se očekávají nejčastěji mezi 4 a 9 m/s a v nárazech může tento vítr dosahovat rychlostí 15 až 20 m/s. Kompletní znění výstrahy si můžete přečíst zde.

Ve čtvrtek se vítr trochu uklidní, ale znova by se mělo rozfoukat hned v pátek, kdy se předpokládá obdobně čerstvý vítr jako v nejbližších dvou dnech. Výrazná změna se pak nedostaví ani o víkendu a ještě větrnější by následně mělo být pondělí a průměrnými rychlostmi větru i v nížinách přes 10 m/s!

Jaké nepříjemnosti s sebou vítr přináší, je vesměs jasné – škody na budovách (hlavně těch starších a chatrnějších), lámání větví stromů (případně jejich vyvracení z kořenů), přetrhávání drátů, obtížnější ovládání vozidel atd. Obzvláště velké nebezpečí panuje na horách, kde může docházet k padání lavin. Při pohybu v nich proto čtěte pokyny horské služby a řiďte se jimi!



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024