Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pozor na ledové klouzačky

11. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 12. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejčetněji hrozí v noci na středu, ojediněle se ale mohou vytvořit i v noci na čtvrtek, kdy pak mohou vydržet dlouho. Pozor na ledové klouzačky Zdroj fotografie: 123rf

Úterní den je v České republice ve znamení srážek. Na horách jsou čistě sněhové, ale v nížinách se jedná o déšť se sněhem nebo i o déšť. Ať už ale padá cokoliv, podstatné je to, že silnice a chodníky jsou po těchto srážkách mokré a jsou proto určitou předzvěstí nepříjemných klouzaček.

Jestli ale voda na površích namrzne, není vůbec jisté. Teploty v noci z úterý na středu sice většinou budou pod nulou, ale výjimky se také najdou. Z náledí třeba nemusí mít příliš strach centrum Prahy, kde bývá v zimě v noci tepleji než kdekoliv jinde díky vlivu takzvaného městského tepelného ostrova. Jinde v nížinách bude vše záviset na lokálních podmínkách a na jednom konci mohou být teploty povrchu jiné než na druhém.

Ve středu přes den teploty v nížinách opět vystoupají mírně nad nulu a dostanou se pod ni zase až v noci na čtvrtek (tentokrát už bez výjimek). Ve středu ale bude srážek výrazně méně než v úterý a mokrých povrchů, které by mohly zamrzat, tedy nebude tolik. Tam, kde ale ve středu večer bude mokro, tam bude tvorba náledí nevyhnutelná! A v těchto oblastech pak může vydržet i relativně dlouho, protože zde teploty mohou zůstat pod bodem mrazu klidně až do neděle.

O nebezpečí náledí snad ani není potřeba se bavit, protože je naprosto zřejmá. Přesto ale připomeňme, že se po něm hůře pěšky chodí i jezdí autem a je tedy dobré vyrazit na jakoukoliv cestu dříve než obvykle, jelikož může trvat déle. Větší pozor je třeba dávat při řízení, kdy můžeme svojí chybou ohrozit i další.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024