Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silný vítr u nás i v západní Evropě

7. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 12. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byla vydána i výstraha Silný vítr u nás i v západní Evropě Zdroj fotografie: photos.com Z Atlantiku se přes severní část Britských ostrovů dostala do Severního moře velmi hluboká tlaková níže, která s sebou přináší silný vítr. Níže se dále dostane do Baltského moře, kde se na konci víkendu vyplní. Silné větry jsou zaznamenávány jak na Britských ostrovech, tak i třeba v Německu, Francii, nebo i v Alpách. Tam všude jsou v platnosti výstražné informace.

Výstraha platí v sobotu i v Česku a skončí až v neděli odpoledne. Na našem území by se nárazy větru neměly dostat výrazně nad 70 km/hod. V Německu uvádějí výstrahy možnost dosažení rychlosti větru až 115 km/hod. Ještě silnější vítr nabízí Skotsko, kde hovoří metorologové až o 130km/hod. Tento region je ovšem na silný vítr zvyklý a nepůsobí tam tedy ani velké škody.

Zimní období je pro takové hluboké níže se silným větrem dobou zaslíbenou a určitě se jich během zimy dočkáme ještě několika. V dřívějších letech byly některé i mnohem nebezpečnější než tak, kterou pozorujeme v těchto dnech. Období hrozby nejsilnějších tlakových níží potrvá prakticky do začátku března.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024