Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Listopad je nejnudnějším měsícem

12. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 11. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Špatně se předpovídá a obyvatele nejméně zajímá Listopad je nejnudnějším měsícem Zdroj fotografie: 123rf Z celého roku je listopad asi nejméně oblíbený měsíc pro meterologické služby. Počasí komplikují obtížně předpověditelné inverze, které zásadním způsobem ovlivňují přesnost předpovědi. Současně se počasí nejvíce drží poblíž průměrného stavu. Pokud panuje teplé proudění, vznikají inverze, které brzdí vzestup teplot. A ty jsou tak prakticky podobné jako při studeném proudění. Po většinu času se tak denní teploty pohybují okolo +10 °C a později koncem měsíce klesají mírně směrem k +5 °C. Samozřejmě od tohoto stavu se odchylují, ale odchylky od normálu jsou z celého roku nejmenší a nejméně časté. A pro většinu lidí je listopadové počasí skoro vždy pocitově stejné. Tedy ošklivé.

Listopadové počasí proto také nejméně zajímá veřejnost - na venkovní aktivity jako jsou výlety do přírody, houbaření nebo třeba cyklistika už je tak jako tak vždy příliš chladno a nevlídno, ať už se listopadové počasí snaží sebevíc, a na zimní aktivity je zase ještě brzo. Sníh se v listopadu ještě obvykle nevyskytuje, lyžařská střediska ještě nebývají v provozu ani když náhodou už napadne. K tomu se přidávají četné mlhy a hlavně dost brzká tma už kolem páté hodiny odpolední. Listopad je zkrátka na pobyt venku nevlídný sám o sobě, lidé se snaží pohybovat v interiérech a předpovědi počasí moc nesledují. 

Čistě z hlediska zpravodajství je také v listopadu největší "nuda" i co do výskytu extrémních jevů. Žádné výstrahy na tropická vedra, bouřky, sníh, náledí či povodně. Dokonce ani sucho nikoho netrápí, protože už je po sklizni a do jara daleko. Jediným možným nebezpečným jevem je v listopadu vítr, ale to se stává jen výjimečně. Samozřejmě je to pro společnost dobře. Pouze není sporu, že z čistě ze zpravodajského hlediska je listopad velmi nezajímavý. 

A tak jsme moc neměli o čem psát, až vznikl tenhle článek o tom, že moc není o čem psát a ani pro koho. Máme tak radost větší než obvykle, radost, že jste i přes všechno uvedené zabrousili na náš web a přečetli si tento článek až do konce. Někoho přece jen i v listopadu počasí zajímá.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024