Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Září bylo dalším nadprůměrně teplým měsícem

17. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 10. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplotně normálně měsíce jsme tento rok ještě nezažili (jen dva podprůměrné). Září bylo dalším nadprůměrně teplým měsícem Zdroj fotografie: 123rf

Letošní září nám dlouhou dobu předvádělo dokonale letní počasí! Ve čtyřech dnech dokonce splňovaly teploty alespoň na jedné stanici definici tropického dne (denní maximum nad 30 °C) a v tom nejteplejším z nich (12. 9.) bylo přes 30 °C dokonce na šedesáti stanicích ze  sítě ČHMÚ. Nejvyšší teplota byla tehdy naměřena v Ústí nad Labem, kde bylo 32,7 °C. V poslední zářijové dekádě se ovšem ochladilo a teploty už byly většinou podprůměrné, a to někdy i více než o 4 °C.

Celkově toto září skončilo jako teplotně nadprůměrné (1,7 °C nad hodnotou normálu 1981 – 2010), ale díky ochlazení na jeho konci obsadilo až devátou příčku mezi všemi zářími od roku 1961. Vůbec nejteplejší bylo od tohoto roku září 1999 s odchylkou +3,2 °C od stejného normálu!

Šňůra nadprůměrně teplých měsíců díky přidání nadprůměrného září tedy nebyla porušena už od dubna. Září ovšem bylo společně s červnem z těchto měsíců ještě tím nejméně nadprůměrným měsícem, což je dosti překvapivé. U ostatních měsíců byla odchylka od normálu ještě o něco vyšší, u dubna třeba dosahovala neuvěřitelných +4,8 °C! Tento rok jsme vlastně nezažili ani jeden teplotně normální měsíc (všechny odchylky od normálu byly v absolutní hodnotě přes 1,5 °C). Leden byl rovněž mimořádně teplý a únor a březen byly zase extrémně chladné.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024