Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silný hurikán míří na Floridu

9. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 10. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bude asi nejsilnější od roku 2005 Silný hurikán míří na Floridu Zdroj fotografie: NOAA, Eumetsat Spojené státy se znovu bojí silného hurikánu, tentokrát pojmenovaného jako Michael a vzniklého v Karibském moři. Hurikán vznikl prakticky až v posledních dvou dnech, při svém zesilování částečně zasáhla západ Kuby, ale to byl teprve začátek. V průběhu úterý zesílil již v Mexickém zálivu až na kategorii 3, což je už silný, nebo také obří hurikán. A v této síle zřejmě zasáhne ve středu pobřeží Floridy. Konkrétně část Panhandle, což je území mimo poloostrov na severozápadě státu Florida.

V této oblasti zažili podobně silný hurikán naposledy před 13 lety. Hrozí tak zase velké škody i ztráty na životech. Ve srovnání s působením hurikánu Florence před necelým měsícem mají obyvatelé tentokrát mnohem méně času na přípravu a případnou evakuaci. Florence putoval přes široký Atlantik mnoho dní, ale Michael to má přes Mexický záliv podstatně kratší cestu. Tentokrát hrozí nejen povodně, ale i samotný hlavní projev hurikánu což je silný vítr.

I když se jedná o druhý nebezpečný hurikán pro území USA za poslední měsíc, letošní sezona zatím není nijak mimořádná, je třeba i slabší než ta loňská. A na tom se asi již mnoho nezmění, protože období s tradičně nejsilnějšími hurikány už se chýlí ke konci (připadá na konec srpna a září, v říjnu už hurikánová aktivita spíše klesá). Jelikož hurikány pokaždé zasáhnou jiné části USA, tak je to pro tamní obyvatele stále mimořádná událost na kterou nejsou zase až tak moc zvyklí, přestože se může zdát, že v médiích se o hurikánech v USA mluví často.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024