Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tajfun Kong-rey k Japonsku doputoval

5. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 10. 2018 | zk, meteocentrum; různé zdroje
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Drama v podobě velkých škod s sebou ale nenese. Tajfun Kong-rey k Japonsku doputoval Zdroj fotografie: 123rf.com

Tajfun Kong-rey, o kterém jsem se zmiňovali již v pondělí, postupně doputoval až nad hladinu průplavu mezi Japonskem a Jižní Koreou. Během svojí cesty nejprve zesílil až na kategorii pět (dle klasifikace hurikánů – což je ale jen jiný lokální název pro tropické cyklóny, kterými jsou i tajfuny), ale při postupu k severu sílu ztrácel a do zmíněné lokace dorazil jako tajfun první kategorie.

V dalších dnech bude Kong-rey mířit Japonským mořem (obklopuje Japonsko ze západu) směrem na severovýchod. Jeho střed se sice pevnině vyhne a škody proto nebudou až tak velké, ale zejména na jižních ostrovech a v Koreji musejí místní počítat s intenzivním deštěm a silnějším větrem. Nejčastěji by mělo napršet kolem 50 mm vody, ale na návětřích hor mohou být srážkové úhrny i bohatě přes 100 mm.

Srážkové úhrny 50 mm se nám na první pohled nemusejí zdát jako až tak hrozné – vždyť u nás při letních bouřkách také obdobné množství vody zaznamenáme. Ale pozor! Tady se nemluví o 50 mm lokálně na jednom kopci, ale o 50 mm na výrazně větší ploše! Hrozí tedy bleskové povodně a sesuvy půdy, a to zejména na horách, kde bude pršet nejvíce.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024