Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Řecko míří medikán

28. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 9. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Není tak silný jako hurikány, ale nebezpečí představuje Na Řecko míří medikán Zdroj fotografie: NOAA I ve Středozemním moři se může vytvořit tlaková níže, která připomíná hurikány známé z oblasti Karibiku. Přece jen moře není tak teplé jako Atlantický oceán u rovníku, takže jde o trochu slabší meteorologický jev. Právě v těchto dnech se tak stalo, v Lybijském moři, v oblasti ostrova Malta. Jedná se hlubokou tlakovou níži, která se nyní prohlubuje a vydává se na cestu do Řecka, odkud zamíří nad pomezí Turecka a Bulharska. To vše ještě během víkednu.

Předzvěstí pro Řeky se staly už nyní působící silné bouřky, které přejdou v trvalý déšť. Ten by měl nejvíce ovlivnit poloostrov Peloponéz, kde má v souhrnu spadnou až 200 mm srážek, není vyloučeno, že to bude lokálně i více. A to už je opravdu hodně, takže velké povodně jsou nasnadě. Současně povane i silný vítr až 130 km/hod., což je na řecké poměry hodně silný vítr. Srážky však mohou způsobit větší škody.  Týká se to i oblasti kolem Athén. Pršet bude na všech oblíbených řeckých ostrovech, ale ne v té nejsilnější podobě.

Hluboké tlakové níže se občas ve Středomoří objeví, díky teplé vodě jsou hodně nasáklé srážkami. Častěji směřují nad Balkán, odkud pak postupují do Maďarska a okolí. Nyní tedy bude trasa tohoto medikánu, jak se těmto jevům přezdívá, vedena přes Řecko do Černého moře. Nejčastější výskyt těchto hlubokých tlakových níží je od září do listopadu, takže z tohoto pohledu se jedná o výskyt v běžném období. Tenhle medikán je ale docela silný a na družicových snímcích se hodně podobá slabším hurikánům, známým z Karibiku.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024