Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na východ USA míří silný hurikán

10. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 9. 2018 | ms, meteocentrum.cz, různé zdroje
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jmenuje se Florence a dorazí ve čtvrtek Na východ USA míří silný hurikán Zdroj fotografie: 123rf Letošní hurikánová sezona se dlouho vyvíjela v oblasti Karibiku a přiléhlé části amerického východního pobřeží poklidně, ale to už neplatí. V Atlantiku se vytvořil velmi silný hurikán, který dostal jméno Florence a nyní podle všech předpovědí míří k pobřeží USA, konkrétné států Severní a Jižní Karolína, s dopadem i ve Virginii. 

Hurikán dosáhla už na 4. stupeň síly z pětistupňové škály, a je tak už klasifikován jako velký hurikán. Na této síle se patrně udrží a v této podobě dorazí k americkým břehům nejspíše ve čtvrtek večer našeho (odpoledne amerického) času. Kvůli této hrozbě už byla nařízena evakuace milionu lidí. Příchod hurikánu je prakticky jistota, předpověď ještě může měnit jeho sílu a přesnou trajektorii. Mimo ohrožení tak zcela není ani Georgia. Silný vítr bude tradičně doprovázen vydatnými srážkami, jež mohou vyústit v povodně.

Navíc hned za Florence se vytvořil další hurikán Isaac, který je trochu slabší (nyní jen kategorie 1), což se ovšem může ještě změnit. Ten se pohybuje jižněji a dle modelových výpočtů by měl zamířit do Karibiku na zdejší ostrovy. A zasáhnou by je měl také ve čtvrtek odpoledne a večer. Do třetice se pak vytvořil ještě hurikán Helene, jenže je silnější (kategorie 2), avšak měl by dle předpovědi zůstat nad oceánem bez ohrožení obydelných oblastí.

Hurikánová sezona v první polovině září tradičně vrcholí, i když hrozba vzniku velkých hurikánů potrvá minimálně do konce října.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024