Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Už třetí den přes 35 °C

9. 8. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 8. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vrátily se také tropické noci. Už třetí den přes 35 °C Zdroj fotografie: 123rf

V neděli se po průchodu slabé fronty alespoň trochu ochladilo a teploty už přestaly stoupat nad 35 °C. Dlouho jim to ale nevydrželo a již v úterý se vedra, kdy lokálně bylo přes 35 °C, zase vrátila. Nyní už tedy zažíváme třetí takto horký den!

V úterý bylo nejtepleji ve středních Čechách, kde se na dvou stanicích teplota vyhoupla dokonce přes 36 °C. Prvenství obsadila Tuhaň (okres Česká Lípa) s 36,1 °C. Ve středu byla situace podobná, jen tentokrát byla nejvyšší teplota naměřena v Dobřichovicích (36,4 °C), což je obec, která drží i absolutní teplotní rekord pro Českou republiku. Pro čtvrtek ještě kompletní informace nemáme, ale vzhledem k tomu, že už v 15:00 bylo v Hradci Králové 36,4 °C, tak je prakticky jisté, že tento den bude z uváděné trojice tím nejteplejším. Na překonání dobřichovického rekordu 40,4 °C to ale rozhodně nevypadá.

Po krátké odmlce se vrátily také tropické noci, i když první z nich byla až z úterý na středu a druhá ze středy na čtvrtek. Konkrétně v noci z úterý na středu bylo nejvyšší minimum zaznamenáno na stanici Holovousy (okres Jičín), kde teplota za celou dobu nespadla pod 23,2 °C.

Noc na pátek ještě často tropická bude, ale denní maxima se už přes 35 °C rozhodně dostávat nebudou.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024