Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Africe bylo minulý týden 51 °C!

9. 7. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 7. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byl zřejmě překonán africký rekord V Africe bylo minulý týden 51 °C! Zdroj fotografie: 123rf Naše léto začalo relativně umírněnou formou, ale na severu Afriky platí pravý opak. Od začátku července se zde teploty dostávají vysoko nad běžnou úroveň pro červenec, která je sama o sobě hodně vysoká. Ve čtvrtek bylo na stanici Ouargla v Alžírsku naměřeno dokonce 51,3 °C! A to by měl být absolutní rekord pro Afriku!

Měl by být - oficiálně i je, ale radost kazí celá řada dřívějších měření, která v severní části Afriky zjistila ještě vyšší teploty, jež ovšem nebyly uznány. Často byly rekordy zrušeny až dodatečně - například slavných 58 C v Al Azizii v Lybii bylo zneplatněno až v roce 2012, po devadesáti letech platnosti. Tehdy šlo o rekord světový, po jeho zrušení převzala štafetu prokazatelně nejteplejšího místa na Zemi Severní Amerika (Údolí smrti). 

Na řadě míst v severní Africe bylo dříve zaznamenáno kolem 55 °C, ale všechny tyhle teploty zřejmě nebyly měřeny ve správných meteorologických podmínkách (např. 2 metry nad zemí). Proto nejsou uznávány, ač skutečně zřejmě naměřeny byly. Lidé mají rekordy rádi, ale ono je to trochu absurdní - je to totiž otázka definice, jaké podmínky musí být při měření teploty splněny. Bez podmínek bychom mohli měřit třeba položením teploměru na rozpálený asfalt, a dostat naprosto jiné teploty.

Zkusme nechat rekordy stranou - těch 51,3 °C ze čtvrtka, které byly už naměřeny certifikovanou meteorologickou stanicí, je tak jako tak úctyhodná teplota, kterou si asi jen těžko dokážeme představit. Ne snad už horké, ale doslova žhavé pouštní léto je naštěstí otázkou neobydlených oblastí. Ale i třeba i Tunisko dostalo od veder zabrat. Oblíbené turistické letovisko Djerba naměřilo až 40 °C. Turistům v Tunisku není příliš doporučeno se v tuto část roku pohybovat daleko od moře a hotelových komplexů. S každým kilometrem od moře se teploty stávají víc a víc nesnesitelnější.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024