Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pondělí ráno klesly teploty i pod -5 °C!

2. 7. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 7. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Padaly i rekordy staré desítky let. V pondělí ráno klesly teploty i pod -5 °C! Zdroj fotografie: 123rf.com První dvě červencové noci nás jakoby vrátili někam do dubna. A ta druhá byla nakonec ještě studenější než první - v pondělí ráno jsme zaznamenali v celém Česku teploty jen kolem +5 °C a v horských kotlinách mrzlo. Stanice Jelení na Šumavě naměřila dokonce -5,7 °C. Slabší mráz byl zaznamenán na dalších horských stanicích - opět Šindelová na Sokolovsku, Jizerka, kde byly tentokrát -3°C

Možná ještě zajímavější je překonání minimálních teplotních rekordů na většině stanic. Rekordně studené ráno bylo zaznamenáno i na polovině míst, kde se měří déle než 100 let. Nejhodnotnější rekord hlásí Tábor, kde klesla teplota na 4,4 °C, dosavadní rekord z roku 1951 činil 5,5 °C a zde se měří už 132 let. Překonání rekordu o víc než 1 stupeň u takhle dlouho měřící stanice je výjimečné. V Opavě se měří dokonce už 139 let, zde padl rekord 4,0 °C z roku 1982. když dnes ráno ukázal teploměr 3,4 °C.

Rekord ve slavném pražském Klementinu nepadl, ale nechybělo moc - jeden stupeň. Dosavadní minimum činí +9,0 °C z roku 1849, dnes ráno bylo naměřeno rovných 10 °C. Jsou to vyšší teploty, protože centrum Prahy je tradičně teplejší. Na celém území Česka klesly teploty pod 10 °C, centrum metropole bylo tedy nejteplejší, obdobné teplopty byly ještě na Znojemsku.

Takže to máme za sebou dvě hodně studená rána. A to ještě není řeč o přízemních teplotách. Ty se v průměru pohybovaly kolem +2 °C a pod bod mrazu neklesaly jen na horách, ale i třeba na Třeboňsku a blízko nuly se držely v rozsáhlé oblasti jihozápadní části Čech. Kdo by to byl řekl, že si zahrádkáři mají i v červenci dát pozor na mrazíky? Naštěstí už ale nic moc nekvete, a zrající plody slabý přízemní mrazík již neohrožuje...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024